Dokonalé DARY

Odjakživa sa hovorilo, že...

O cvikle...

*neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky z tela, obzvlášť z mozgu (napr. hliník)
*spevňuje kožu a kosti, zosilňuje steny ciev
*aktivuje tvorbu krviniek
*stimuluje tvorbu hormónov a neurotrasmiterov (napr. dopamín a noradrenalín pre duševnú pohodu)
*vyvoláva optimickejšiu náladu, dodáva odvahu a silu
*odstraňuje zápchu a zbavuje črevá toxínov
*podporuje vylučovanie vody a kyselín z tela
*pokožke, vlasom a nechtom dodáva pružnosť
*upravuje menštruáciu a zmierňuje ťažkosti v prechode
*vďaka svojim silným čistiacim účinkom odporúčame cviklovú šťavu riediť vodou alebo inými druhmi štiav v pomere 1:4
Cvikla obsahuje vysoký podiel kyseliny listovej a vitamínu C, vitamíny B1, B2, B3 a B5, vysoký obsah draslíku, ďalej fosfor, kremík, fosfor, vápnik, sodík, zinok a železo.

O zeleri...

*blahodárne pôsobí na nervový, zažívací a vylučovací systém
*zabíja baktérie a plesne v žalúdku, črevách
*lieči plynatosť, zápchu ako i hnačku
*dezinfikuje sliznice úst a nosohltanu
*uvoľňuje sliznice pri kašli, nádche a nachladnutí
*lieči zápaly močových ciest vďaka antibakteriálnym účinkom v obličkách, močovom mechúre a močových cestách
*odvodňuje organizmus a pomáha pri chudnutí
*pomáha predchádzať a liečiť reumu, astmu, neurasténiu, depresie, hemeroidy, duševný zmätok, nervové poruchy a psychické choroby
*čistí krv
Zeler obsahuje vitamín C, komplex vitamínov B vo vyváženom množstve, vysoký obsah draslíku, fosforu, horčíku, ďalej sodík, vápnik a železo.

O jablku...

... je naše najznámejšie a najvýznamnejšie domáce ovocie. Jablčná šťava sa dá kombinovať skoro s ktorýmkoľvek ovocím či zeleninou, napriek tomu, že je vynikajúca i samostatná. Jablká majú čistiacu schopnosť, ktorá sa prejavuje predovšetkým pri zápche. Čerstvá surová jablčná šťava je veľmi užitočná pri horúčke a zápaloch.
Jablká:
*znižujú krvný tlak a hladinu krvných tukov
*posilňujú imunitu, srdce, krvný obeh, ďasná, cievy, predovšetkým slabé žily
*stabilizujú hladinu cukru v krvi
*redukujú množstvo cholesterolu
*zlepšujú peristaltiku čriev
*pravidelná konzumácia pomáha liečiť pečeňové a žlčníkové ochorenia, reumatizmus, dnu
*kyseliny v jablku regulujú kyslosť žalúdka
*likvidujú baktérie, najmä tie, ktoré spôsobujú kvasné procesy v črevách
Jablko obsahuje vysoký podiel beta-karoténu, kyseliny listovej a vitamínu C, ďalej i vitamíny
B1, B2, B3, B6, biotín a vitamín E, draslík, fosfor, horčík, chlór, síru, vápnik, meď, zinok.

O mrkve...

*účinne pôsobí proti zápalom
*bráni organizmus pred sezónnymi ochoreniami
*pomáha telu ľahšie sa zbavovať toxínov, detoxikuje
*neutralizuje voľné radikály
*zlepšuje trávenie, vyprázdňovanie a upokojuje črevný trakt
*znižuje hladinu cholesterolu
*mrkvová šťava napomáha v liečbe tuberkulózy, migrény, infekčných ochorení, reume
*funguje ako prírodné solárium
Mrkva obsahuje: provitamín A (beta-karotén), vysoký obsah vitamínu K a B6, vitamíny C, D, E, vápnik, horčík, železo, fosfor, kremík a síru
Ak inklinujete skôr k šťavám, doprajte si aspoň deci mrkvovej šťavy denne, počas gravidity aj dva litre. Napomôžete tak k normálnemu ľahkému pôrodu a šťava prospeje aj Vášmu dieťatku.
Fajčiari by mali konzumovať šťavu aspoň trikrát týždenne na odbúranie škodlivín usadených v tele z fajčenia.
Mrkva je dobre známa pomôcka v boji proti rakovine.
Medzinárodný deň mrkvy je 4.4. Hurá!!