Ovocie a zelenina strácajú výživové látky... je to dôležité?

08.11.2017

BANÁN vs. CHLIEB

Hodnoty vitamínov v ovocí a zelenine sa za posledných 50 rokov výrazne znížili, zatiaľ čo množstvo postrekov, hnojív a ďalších "jedov" používaných na ich dopestovanie sa zvýšilo. Znamená to teda, že ovocie a zelenina nám v súčasnej dobe viac škodia než pomáhajú?

I keď banán je exotické, na Slovensko dovážané ovocie, trhá sa zelený, na ceste k nám je držaný v umelo vytvorených podmienkach a dozrieva až po vyložení do regálov v supermarketoch, porovnajme si ho s chlebom, povedzme si jednoduché princípy a hneď budeme mať jasno. Posuňme túto otázku do vyššej úrovne.

Banán - Bohom stvorený

Nikto z pestovateľov nesedí nad semienkom z banánu a neprehovára ho ani mu nerozkazuje a neusmerňuje ho, aby narástlo do tvaru stromu s veľkými zelenými listami, ktorý plodí banány. Taktiež nikto z ľudí nesedí pod banánovníkom a 8 pracovných hodín na striedačku na nočné, ranné a poobedné zmeny nediriguje, nemedituje a neprosíka, aby bol kvet opelený a z neho sa vytvoril podlhovastý, tvarovaný, vnútri mäkký, po dozretí sladko-kyslý chutný plod, ktorý je chránený šupkou. Ani len šimpanz to nerobí. Do procesu tvaru, podielu vitamínov či rýchlosti rastu sa človek iba chabo snaží zasahovať vonkajšími vplyvmi (postreky, fóliovníky, umelé slnko, teplota či vlhkosť vzduchu, hnojenie, atď). Za samotným stvorením banánu ako takého a celkovým procesom rastu však človek nestojí. Banán je stvoriteľov nápad a výtvor, jeho práca. Je to proces všadeprítomnej múdrosti, inteligencie, sily a energie.

Chlieb - človekom vyrobený

Múka, voda a horúci kameň či pec. To by malo stačiť, nie? Po novom sú však na chlieb kladené doslova šialené požiadavky. Ľudstvo, ich "všetko-chcem-a-hneď", rozmaznanosť, lenivosť, zaneprázdnenosť, nevedomosť, obmedzenosť, venovanie sa v živote nepodstatnému a ne-skutočnému, a taktiež naše chuťové poháriky vyžadujú rôzne tvary, príchute, nadýchanosť, trvanlivosť, chrumkavosť, farbu, slanosť, sladkosť...

Potom to vyzerá asi takto (oficiálne informácie z 8.11.2017 zo stránky https://potravinydomov.itesco.sk/groceries/sk-SK/products/2002014090044)

Kaiserka cereálna 60 g /0,13€/ predávaná v reťazci Tesco na Slovensku

Popis produktu: Pečivo vodové, vyrobené z hlbokozmrazeného polotovaru

Zloženie: Pekárska zmes /pšeničná múka, sójová krupica, semená 6% (ľan, sezam), ražná sladová instantná múka, pšeničné klíčky, ražná múka, soľ, droždie, hydrogenovaný rastlinný tuk palmový, zahusťovadlo (E412), instantná pšeničná múka, pšeničný glutén, cukor, sušený ražný kvas, sójová múka, emulgátory (E322, E475, E472e), regulátor kyslosti (E330), antioxidant E300, enzýmy/, voda, posýpka: 5% /sezam, ľan/

Adresa výrobcu: Planinska 2c, 10000 Záhreb, Chorvátsko

Následne sú definované vyhlášky a smernice, ktoré určujú tie-ktoré "éčka" za neškodné, škodlivé až po prekročení určitého podielu na 100g alebo toxické pri dlhodobej konzumácii. V podstate ide iba o nevinné výťažky z rôznych plodín, chrobákov či prasiat. Čo by mohlo byť na tom zlé? Odpoveď: už len ten nápad najskôr z rôznych zdrojov umelo vyťahovať a potom umelo do jedla pridávať je zlý. V USA sa názory na to isté éčko dokonca líši od nášho európskeho posúdenia (tam povolené, u nás škodlivé, a naopak. Ako je to možné?!?) Či je toto chyba výrobcu, ktorý vyrába to, čo sa dobre ekonomicky vyrába a hlavne so ziskami predáva alebo nás, ktorí kupujú to, čo robí "dobre" 5 centimetrovému svalu v našich ústach bez znalosti zloženia danej potraviny, je na posúdení každého z nás.

Podstatné však je uvedomiť si, kde spočíva inteligencia a leží prameň energie.

Ktorá potravina nám pomôže udržať sa pri plnom zdraví a vitálnom živote a ktorá nás potichu pre chvíľkové potešenie na jazyku a našu pohodlnosť zabíja?

Ktorá je DOKONALO stvorená z čistej, nepochopiteľne obrovskej a nekonečne múdrej energie a lásky, a ktorá je vyrobená pre veľmi nízky "žabo-myší" ľudský účel, a to predaj za účelom získania peňazí?

Kam sa len človek môže hrabať na vytvorenie a vyšpekulovanie DOKONALEJ ĽUDSKEJ VÝŽIVY? Ani keby sme sa sebeviac snažili a v laboratóriách vymýšľali, testovali, skúmali, do mikroskopu kukali, roky a roky študovali, bádali, NIKDY BANÁN A PLODIACI BANÁNOVNÍK NESTVORÍME.

Človekom upečený koláč či uvarený segedínsky guláš, i keď s láskou, nám nikdy fyzicky do tela nedodá taký život a látky pre správnu funkciu organizmu tak, ako spomínaný banán. Z gulášu či koláča sa prenesie najmä energia, s ktorou človek jedlo vyrábal a pripravoval - a to buď LÁSKA, alebo nervozita, agresivita, stres, hlad po zisku, atď.. Z vloženej energie, najmä v prípade, že je jedlo varené s láskou, sa prípadne môžeme cítiť živí, no naše telo a imunitu to zaťaží, otrávi ho a z dlhodobého hľadiska zdeformuje: obmedzí myslenie, zníži alebo zničí funkciu orgánov, zapchá črevá a cievy, spomalí reakcie a procesy, jeho jedy naše telo narýchlo obalí do tuku na "poriešenie" neskôr (keď bude mať dostatok kapacity na odbúranie a spracovanie toxínov. Stáva sa, že imunita je neustále zaťažovaná inými podnetmi a procesmi, a tak zabaľuje a narýchlo rieši ďalšie skonzumované toxíny obaľovaním do ďalšieho a ďalšieho tuku, a faldíky rastú a rastú až máme nad 100 kg a vôbec sa zdravo necítime, sme pomalí, zadychčaní, bez kondície, roztrasený, chorí). A potom sa snažíme vycucnúť to najlepšie z tých Bohom stvorených plodín či organizmov, jeme človekom vyrobené vitamíny a lieky a vkladáme sa do rúk nie Bohu, ale druhým ľuďom. Myslíme si, že naše dokonalé telo môžeme zachrániť výmyslami ďalších ľudí. Ostávame a dožívame bez vlastnej zodpovednosti za seba samých a slepo veríme "autoritám" v našich životoch.

Žiadne antibiotiká, výživové doplnky, vakcíny, lieky či krémy a ich kombinácie nenahradia Bohom stvorené dokonalé rastliny, plody, stromy, trávy, bylinky, zeleninu, obilniny, orechy, semienka, slnko, vodu, vzduch... To, že vytiahneme našimi schopnosťami a vedomosťami označenú látku, o ktorej sme našimi výskumami a pozorovaním presvedčení, že je nevyhnutná pre naše zdravie a správnu funkciu organizmu, napr. kyselinu askorbovú, z acelory alebo jahôd (alebo kolagén z manga či žraločích chrupaviek) ešte neznamená, že naše telo má dostatok ostatných látok, ktoré s daným výťažkom ladia, súznia a sú v harmónii. Neznamená to, že do tela doplníme jednu jedinú zložku z celého spektra látok, ktoré sa prirodzene od Boha nachádzajú v acerole a zrazu telo všetky tie odstránené látky z acelory vyčaruje a nahradí a bez problémov vitamín C príjme a zužitkuje vo svoj prospech. Sledovanie a testy nám síce môžu potvrdiť zvýšené hladiny vitamínu C a človek sa môže cítiť lepšie ale na základe čoho? Umelo vyťaženého a umelo doplneného vitamínu C alebo našej viery? A na ako dlho? Dokým z tela umelo dodávaný vitamín C nevyčerpá všetko, čo je potrebné na strávenie oddeleného a separovaného vitamínu C od ďalších významných zložiek. Tieto mikro-procesy nevieme zmerať, zdokumentovať a neukážu sa po mesiaci a ani po roku nie. Hlavne si už ani nebudeme vedieť dať do súvislostí, že náš momentálny stav nepohodlia, nekomfortu v našom tele a náš zdravotný stav má súvis s užívaním nejakého výživového doplnku napr. pred 5 rokmi, ktorý bol ochudobnený o významné zložky. Ostáva iba poznamenať, že je zbytočné hrať sa na Boha, pretože na to nemáme kapacitu.

Krájajme preto a sušme, kombinujme, lisujme, mixujme, miešajme ovocie, zeleninu, oriešky, bylinky či obilniny, pripravujme si jedlá. Ale zbytočne nešpekulujme. Nevymyslíme už nič lepšie (ani len o nano, pico či yocto-meter či piaď :)) než TO, čo už je DÁVNO vymyslené a stvorené k dokonalosti, v harmónii a láske. Nehovoriac o jedení častí tiel mŕtvych zvierat ale to je iná téma na samostatnú knihu.

Momentálne na pultoch žiaľ vo veľkom prevládajú tie človekom vyšpekulované potraviny vyrobené za účelom zisku. Obchodníci sa však veľmi ľahko a radi prispôsobia trhu, keď im to vynesie zisk. Stačí, aby každý z nás pochopil, čo nám prospieva a na pultoch sa tie potraviny, ktoré nám robia dobre, fyzicky, psychicky i energeticky, snáď objavia.

Je zbytočné sa teda baviť o tom, že chlieb pri dnešnom množstve postrekov zeleniny a ovocia je určite pre nás zdravší a prospešnejší. Ani zďaleka NIE JE. Súčasne upečený chlieb zo supermarketov sa ani len nemôže snažiť priblížiť sa hocijakému banánu, čo len najškaredšiemu či najzelenšiemu v krabici. Rozdiel je v tvorcovi. Na jednej strane je Boh - nekonečná láska a najvyššia inteligencia, na druhej človek a jeho mozog - svojim poznaním a vedomosťami obmedzený špekulant túžiaci po zisku...

autorka: Erika Olahová

majiteľka Zdravého a čerstvého občerstvenia OJO - RAW & vegan v Trenčíne
OJO - spojte sa so zdravím